A HORDÓ LELKE, A TÖLGYFA

Amikor egy bort vizsgálunk, az első információ, ami a gondolataink rendezésére szolgálhat, az a termőhely és a fajtaösszetétel. Ahogyan szőlőnél, a fánál is a klíma és a geológiai adottságok – a talaj összetétele, az időjárás, az erdő kora – vannak  leginkább hatással a tölgy, és a majdani hordó minőségére. 

A zempléni tölgy szerkezetileg sűrű szemcsés, lassúbb fermentációt és oxidációt biztosít, hosszabb ideig oldódnak az aromái, mint más tölgyeknek. A „Cuercus Petraea” fűszeresebb jegyeket visel magán és tanninban eredendően gyengébb. A csersavakat vizsgálva lágy, selymes, kevésbé karakteres, hatása visszafogott a borra.

A tölgyfa tanninja elengedhetetlen alkotóeleme a fának, de a borászok nem kedvelik nagyon. Számukra a jó hír az, hogy a kádárok a szükséges mértékben képesek csökkenteni ezt a hordókban. A fa 24-36 hónapon át történő érlelése, valamint a hydrolizálás hatékonyan befolyásolja a fanyar, kesernyés, kellemetlen ízeket.