Szakmai látogatás, 2015. dec. 4-7.

A lisszaboni Magyar Nagykövetség és az MNKH szervezésében fiatal magyar borászok, valamint hordógyártó cégek kaptak meghívást Portugáliába. A szakmai látogatás célja volt, hogy a borászok bemutassák a magyar borvidékeket és boraikat, a hordókészítő cégek pedig a magyar tölgyből készült hordóikat. A Dynamis Kft. és a Tokaj-Portius Borászat egymást erősítve vettünk részt a szakmai előadásokon, képviselve a tokaji borokat és zempléni hordókat. Első állomásunk Lisszabonban volt, ahol a környékbeli borászatok képviselőivel találkoztunk. A borkóstolón nagy sikert arattak a Tokaji, Szekszárdi és Mátraaljai borok. 

Látogatást tettünk a Portói Borászati Kutatóintézetben, ahol bemutatták a Kutatóintézetben folyó munkát, megtanítottak bennünket felismerni és megkülönböztetni a három alapvető portói fajtát. Ezek után a „nagy kérdést” vitattuk meg: melyik történelmi borvidék került először leírásra és bejegyzésre? Portó vagy Tokaj? A “vita” még eldöntésre vár, ehhez még néhány borkóstolásra szükség lesz! 

Látogatást tettünk a világ legnagyobb parafa dugó gyárába, az Amorim cégnél vizsgáltuk a parafa, a bor és az emberek együtt hatását. Fantasztikus illatokat élveztünk, amelyeket a paratölgyek árasztottak. Óriási, modern gépsorok és régi hagyományos gépek, – amelyek ma is szükségesek a kézi gyártásban, – jellemzik az üzemet. 

Múzeumlátogatás Portóban. Az első képen a Douro völgy látképe, mely a sziklákon művelt szőlőteraszokat ábrázolja.

Magyar hordók és borok a portói borászoknak rendezett bemutatón. 

Adegga Wine Market Lisszabon, Mikulás napján. Portugáliából és a világ számos országából érkezett borszakértők, kereskedők részére rendezett borbemutató, ahol mi magyarok is ott voltunk! Nagy sikere volt a boroknak, a szekszárdinak, a mátraaljai boroknak és nem utolsó sorban a Tokajinak. A Tokajit többen ismerik a szakmában, mint azt mi itthon gondoljuk.

 Az Adegga Wine Marketen jelen voltak a Dynamis hordók is.