TÖLGYFAHORDÓ A MODERN BORÁSZAT ELENGEDHETETLEN KELLÉKE HORDÓINK

Bemutatkozás

A Dynamis Kft. teljes körűen magyar tulajdonú, családi vállalkozás, ezt a cégformát és nevet 2004 óta használja. Elődje 1954-ben kezdte meg munkáját, örökül hagyva szakértelmét. Napjainkban már a harmadik generáció vesz részt a termelés irányításában, szervezésében.

Dynamis Kft. elsősorban hordógyártással foglalkozik. Az üzem a Tokaj-hegyaljai borvidéken működik, s az egyik tulajdonosa maga is borász. A családi vállalkozás az évtizedek során elsősorban a hazai borvidékeken értékesítette hordóit, de 2000-től külföldi piacok keresése, valamint a termékek exportra jutása is erősödött.
Komoly tapasztalatszerzésre adott lehetőséget – a 2000-2005. évek között – , az Ausztrál piacra történt hordóértékesítés. A Kft. jelenleg német, olasz, francia, spanyol cégekkel áll kapcsolatban.

Hordógyártás

A hordógyártás Magyarországon évszázados hagyományokra épül. A modern borászat létrejöttével a hordó szerepe is megváltozott, a borászati technológiában fontos szerepet kapott. A hordók ma már nem csupán tároló és szállító eszközök, hanem a borkészítés elengedhetetlen technológiai berendezései. Az erjesztés és érlelés során biológiai és kémiai folyamatok katalizátorai, e folyamatok szerves részei, segítői.

A magyarországi tölgyesek kitűnő alapanyagai a hordóknak. Ezek között is kiemelkedő minőségű tölgyerdőket találunk a Zempléni-hegységben. A vulkanikus talajon lassú növekedésű, sűrű évgyűrűkkel, tömör szövetekkel rendelkező kocsánytalan tölgyet használja a cég hordói alapanyagaként. A tölgyfák gondos, erdei válogatás után kerülnek az üzembe s a speciális rönkhasítás, szeletelés után a dongák 24-36 hónap időtartam alatt érnek alkalmassá a hordó készítésre.
A természetes száradás során – az időjárás elemeinek hatására – a tölgyfa tanninja veszít erejéből, a hordó képes lesz arra, hogy a szőlőből származó tanninokkal kölcsönhatásba lépve finomítsa a bor savait. Az érlelés folyamatában a hordónak másik nagyon fontos szerepe a mikro-oxidáció létre-jöttében van. Ezen kívül a hordó a különböző mértékű pörkölések során kialakult íz és aroma anyagok átadására is képes. Ezek a jegyek jól megkülönböztethetőek a „barrique”, hordós érlelésű borokban. A hordó pörkölés mértékei: Light (L), Medium (M), Medium + (M+) Heavy (H),valamint Extra égetési fokozatban a hordó alaplapjai is pörkölésben részesülnek.

A Dynamis Kft. az évszázadok alatt kialakult tradícióra alapozva, európai technológiát alkalmazva készíti tölgyfa hordóit.

Hordógyártás

A hordógyártás Magyarországon évszázados hagyományokra épül. A modern borászat létrejöttével a hordó szerepe is megváltozott, a borászati technológiában fontos szerepet kapott. A hordók ma már nem csupán tároló és szállító eszközök, hanem a borkészítés elengedhetetlen technológiai berendezései. Az erjesztés és érlelés során biológiai és kémiai folyamatok katalizátorai, e folyamatok szerves részei, segítői.

A magyarországi tölgyesek kitűnő alapanyagai a hordóknak. Ezek között is kiemelkedő minőségű tölgyerdőket találunk a Zempléni-hegységben. A vulkanikus talajon lassú növekedésű, sűrű évgyűrűkkel, tömör szövetekkel rendelkező kocsánytalan tölgyet használja a cég hordói alapanyagaként. A tölgyfák gondos, erdei válogatás után kerülnek az üzembe s a speciális rönkhasítás, szeletelés után a dongák 24-36 hónap időtartam alatt érnek alkalmassá a hordó készítésre.
A természetes száradás során – az időjárás elemeinek hatására – a tölgyfa tanninja veszít erejéből, a hordó képes lesz arra, hogy a szőlőből származó tanninokkal kölcsönhatásba lépve finomítsa a bor savait. Az érlelés folyamatában a hordónak másik nagyon fontos szerepe a mikro-oxidáció létre-jöttében van. Ezen kívül a hordó a különböző mértékű pörkölések során kialakult íz és aroma anyagok átadására is képes. Ezek a jegyek jól megkülönböztethetőek a „barrique”, hordós érlelésű borokban. A hordó pörkölés mértékei: Light (L), Medium (M), Medium + (M+) Heavy (H),valamint Extra égetési fokozatban a hordó alaplapjai is pörkölésben részesülnek.

A Dynamis Kft. az évszázadok alatt kialakult tradícióra alapozva, európai technológiát alkalmazva készíti tölgyfa hordóit.

Latest campaign

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt sed do eiusmod temporut magna aliqua.

Óta
1954
Óta
fajta hordó
3
fajta hordó
mértékű pörkölés
6
mértékű pörkölés
Volunteer
500
Volunteer

Híreink

Tekintse meg legfrissebb híreinket!

Felkeltette érdeklődését? Kérjen árajnálatot!